Waarom betalen we belasting? En waar wordt het belastinggeld voor gebruikt? En hoe zit het met belastingaangifte en werken? Jongeren geven zichzelf een onvoldoende voor hun kennis over belastingzaken*. Met het lesmateriaal ‘Laat geen geld liggen’ wil de Belastingdienst bijdragen aan het kennisniveau van mbo-studenten.
Kennis van belastingen
Aangifte inkomstenbelasting doen, staat nog niet bij iedere student in het vizier. Hoewel steeds meer mbo-studenten met een bijbaan aangifte doen, doet een groot deel het nog steeds niet. Uit onderzoek** blijkt dat 54% van de bol-studenten met een bijbaan en 66% van de bbl-studenten aangifte doet. De meeste jongeren zijn nog niet verplicht om aangifte te doen, maar toch kan het lonen als ze hun aangifte inkomstenbelasting invullen als ze een bijbaan hebben. De kans is namelijk aanwezig dat er teveel belasting is ingehouden op hun loon, en door aangifte te doen, krijgen ze het terug. Nog voordat ze de aangifte versturen, zien ze in de aangifte app of in Mijn Belastingdienst óf en hoeveel ze terugkrijgen, of moeten bijbetalen. Dit laatste komt bij studenten bijna niet voor.
Lesmateriaal ‘Laat geen geld liggen’
Het interactieve lesmateriaal ‘Laat geen geld liggen’ maakt mbo-studenten ervan bewust waarom we in Nederland belasting betalen én richt zich op het proces van aangifte doen. In het materiaal zijn 3 casussen opgenomen waarmee studenten in een nagebouwde en veilige omgeving kunnen oefenen met het aangifteprogramma. Uit de polls in het lesmateriaal blijkt dat studenten het doen van aangifte minder ingewikkeld vinden dan eerst gedacht. Het overgrote deel zegt ook thuis zelf aangifte te willen doen. Dit lesmateriaal kun je als docent zelf gebruiken in je les en is te vinden via www.belastingles.nl. Daar vind je ook meteen de docentenhandleiding. Ieder jaar kun je vanaf maart aangifte doen over het voorgaande jaar. Stoom jij je studenten klaar?
Belastingdienst doet mee aan de Week van het geld
Het is ook mogelijk dat een gastdocent van de Belastingdienst de les voor jouw klas komt geven. Zij staan er het hele jaar door klaar voor. De Belastingdienst doet dit jaar ook weer mee met de Week van het geld dat georganiseerd wordt door Wijzer in Geldzaken. Dit jaar start de Week van het geld op 24 maart. Heb jij al aan het lesmateriaal of de gastles gedacht? Op de websites weekvanhetgeld.nl/gastles of geldlessen.nl/lesmateriaal/laat-geen-geld-liggen/ vind je meer informatie over het lesmateriaal en kan jij deze gastles aanvragen.
Vragen? Neem contact op met de Belastingdienst via gastlessen@belastingdienst.nl
* onderzoek van DirectResearch onder 803 respondenten in opdracht van de Belastingdienst in september 2023
** Studentenonderzoek Nibud 2024
Reacties